Kdouloň Bereckého
Kód: KDBER23



Detailní popis produktu
Samosprašná a velmi plodná odrůda kdoulí, jedna z nejplodnějších. Krásný menší strom nakvétá velkými bílými nebo narůžovělými květy a působí velmi esteticky. Sklizeň velkého ovoce bývá většinou koncem října, nebo začátkem listopadu. Nejlépe před příchodem prvních mrazů. Zralost ovoce se pozná mimo jiné i podle velmi silné vůně. Ovoce se musí tepelně zpracovat, jinak není vhodné k jídlu. Z kdoulí lze dělat výborné jednodruhové nebo smíšené kompoty, džemy koláče nebo pálenky. Například v Lotyšsku je běžně k dostání výborný kdouloňový cider s velmi jemnou chutí. Kompoty z kdoulí jsou stále velmi rozšířené například na východním Slovensku. Toto ovoce upadlo dosti v zapomění, což je velká škoda. Přitom naše prarodiče kdoule pěstovali poměrně hojně.
Požadavky na pěstování kdoulí:
Kdoule mají rády spíše nižší a teplejší polohy. Ve vyšších nadmořských výškách mohou namrzat ve dřevě, ale dokážou se velmi dobře regenerovat. Půdu mají raději lehčí, ale co je důležité, nesnáší příliš mnoho vápníku, který u nich vyvolává kalciózu (žloutnutí listů, příliš světlé mladé listy atd.) Kořeny bývají mělké, proto se doporučuje mulčování (nenamrzají). Vhodná je také opora nebo opěrný kůl proti vyvrácení. Kdoule můžeme vysazovat 3 až 5 metrů od sebe. Staré stromy velmi dobře reagují na zmlazovací řez, například zlepšením kvality a velikosti plodů.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Kdouloně a mišpule |
---|---|
Hmotnost: | 2 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.